14-06-2006

Harður tónleikur skaðar hoyrnina

Jakob Brodersen skrivar á www.hoerelse.info:

Trommeslageren hader støj.
30 år som trommeslager i blandt andet rockgruppen tv-2 har sat sine spor i Sven Gauls ører. Hørenedsættelse og tinnitus er konsekvenserne af, at han ventede alt for længe med at beskytte sin hørelse.

Høresansen har spillet en stor rolle i Sven Gauls tilværelse. Allerede som barn blev han opmærksom på, at han havde perfekt gehør. Han kunne intuitivt skelne toner og harmonier i musik. Det gjorde indtryk - både på lærerne i skolen og på ham selv. Han sang i kor, spillede tromme i spejderorkesteret og begyndte allerede som teenager at spille popmusik. I dag er han på vej mod de 50 - og hørelsen er ikke længere som den burde være:
"Det har nok desværre betydet en ret kraftig hørenedsættelse. Og så har det betydet at jeg har fået tinnitus. Så det er jo i virkeligheden en lidt kedelig historie."
"Jeg har lært at leve med det med hensyn til mit arbejde. Jeg synes det betyder meget mere i min dagligdag, fordi jeg kan have svært ved at deltage i større diskussioner og i større forsamlinger, hvor man snakker om nogle ting - der kan jeg have svært ved at følge med i, hvad der sker. Men jeg bruger altså heller ikke høreapparat. Det kunne jeg selvfølgelig bare tage at gøre... men det generer mig lidt, at jeg ikke rigtig kan høre, hvad folk de siger."


Begyndte for sent

"For 8-9 år siden begyndte jeg at spille med høreværn i mit orkester, for at undgå det kraftige lydtryk fra især bækkenerne, som står lige rundt omkring mig. Men jeg begyndte at bruge høreværn alt for sent, ikke? Jeg skulle selvfølgelig have brugt dem fra lille af. Og jeg tror, hørenedsættelsen meget skyldes de der lange sessioner i nogle dæmpede øvelokaler, hvor man bare spiller på livet løs og bækkenerne larmer og man bare syntes det er dejligt at spille musik uden at tænke sig om. Der var det ligesom noget med, at lydtrykket var en del af oplevelsen. Det skulle være højt for at det lød godt," siger han og smiler bredt.
"Jeg havde fundet ud af, at jeg havde fået en hørenedsættelse. Og jeg tænkte, at jeg hellere måtte begynde at beskytte mine ører, så det ikke blev værre. Det var en kraftig fornemmelse af, at det kunne nok ikke være særlig sundt. Det var specielt oplevelser i et studie, hvor man spiller med høretelefoner på, hvor man kan være udsat for, at der en gang imellem kommer noget, der er alt for højt ved en teknisk fejl. Det var også det, der gjorde at jeg lige pludselig fik en eller anden høj lyd eller larm ind i ørerne, hvor jeg kunne mærke at der var noget, der gik galt."


Bedre forhold på scenen

For to år siden holdt tv-2 op med at bruge de såkaldte monitorkasser når de optræder live. Monitorerne er de højtalere, musikerne bruger til at høre hinanden under koncerterne. Larmen fra dem kunne være meget høj, men orkesteret er nu begyndt at spille med in-ear monitor. Det er en lille øreprop med monitorlyd, som kun den enkelte musiker kan høre og selv regulere. Samtidig med at fungere som monitor for musikerne, virker øreproppen også som et høreværn. Men bandet gør ikke noget for at beskytte sit publikum mod høje lydtryk:
"Vi gør ikke noget særligt. Problemet er, at vi faktisk ikke ved, hvor højt det er. Jeg har i hvert fald ikke diskuteret det med vores lydmand. Vi forsøger at bruge et anlæg af så høj kvalitet som muligt - med så få forvrængninger som muligt. Og så er vi jo ikke et heavy metal orkester. Jeg ved at vores lydmand lægger vægt på at man kan forstå teksterne. Og for at man kan forstå teksterne er man nødt til, ikke at skrue alt for højt op, for ellers drukner det i larmen. Så jeg tror ikke at vi ligger der, hvor vi udsætter vores publikum for det helt store. Men det sjove er, at lyden på scenen er meget meget lavere end ude blandt publikum."


Passer på sig selv

Høreskaderne har gjort, at Sven Gaul i dag er opmærksom på at passe bedre på sin hørelse - også når han ikke er på arbejde:
"Hvis jeg går til koncerter eller på diskotek, tager jeg høreværn med. Det er sådan nogle små juletræer, som man kan købe i musikforretninger. Det er sådan nogle små plastikhøreværn, hvormed man kan sænke niveauet uden samtidig at sænke de høje frekvenser. Der sidder sådan en lille pind i, så hvis man synes de dæmper for meget, trækker man dem bare en lille smule ud. Dem har jeg på mig, hvis jeg går til store koncerter."


Lever med tinnitus

Ud over hørenedsættelsen, er Sven Gaul i dag nødt til at leve med tinnitus - en konstant hyletone i ørerne. Men han har fundet sin egen måde at klare den på:
"Jeg er jo ikke ekspert på området, men jeg har på fornemmelsen, at man nemmere kan leve med tinnitusen når man har overskud i hverdagen og når man har et positivt sind... det bedste er nok at sige, at hvis man har overskud i hverdagen og ikke behøver at fokusere på alskens dårligdomme som ens egen tinnitus osv. - så har man selvfølgelig nemmere ved at leve med det. Det har hjulpet mig meget. Jeg har nogle kolleger, som jeg ved har måttet holde helt op med at spille, fordi de ikke kunne holde det ud. Og det synes jeg er forfærdeligt. Så jeg tror det er meget individuelt."