07-01-2006

Dávur í finalu í Danmark

Trombonleikarin Dávur Juul Magnussen (ikki Mogensen)
er við í kapping, sum DR2 skipar fyri. Fyrra sendingin verður send sunnukvøldið 8.januar kl 20:10 á DR2. Tað, vit vita, er, at Dávur er millum tey fýra, ið eftir eru. Tveyogtjúgu vóru við frá byrjan.
Niðanfyri er danskur tekstur frá DR 2, og, sum sæst, eru hesir ungu klassisku tónleikararnir valdir millum tey bestu í Danmark. Føroyski musikklærari hansara, Kenneth Jones, er við á ferðini.

---------------------------------------------------

Spil for livet er en programserie i tre afsnit på DR2, hvor unge klassiske musiktalenter dyster om en plads i finalen og en samlet præmiesum på 100.000 kr.

I starten af januar blænder DR2 op for SPIL FOR LIVET, en konkurrence for unge musikere i alderen 10 til 19 år. Målet med konkurrencen og udsendelserne er dels at sætte fokus på danske musikertalenter, dels at give DR2's seere et indblik i hvordan unge musikere arbejder aktivt med klassisk musik samt en mulighed for at være med, når der arbejdes med musikken og det, musikken kommunikerer.

22 unge danske musikertalenter er blevet udvalgt på baggrund af en omfattende research, og konkurrencen frem til finalen foregår i tre indledende runder.

De indledende runder
Hver af de 22 deltagere stiller op med et musikstykke efter eget valg. Efter den første sortering af deltagerne er der 8 kandidater tilbage. Efter endnu to runder reduceres antallet til henholdsvis 6 og 4 deltagere (de fire finalister).

Undervejs i de indledende runder bliver de 8 deltagere løbende coachet og støttet af dommerjuryen med henblik på en fremtidig sceneoptræden. Musikken er stadig konkurrencens primære fokus, men der bliver samtidig lagt vægt på performance - sceneoptræden og publikumskontakt.

Derfor måtte de unge også i de indledende runder tage imod konkret, konstruktiv og kærlig kritik fra de tre dommere i juryen. Vi er ikke kommet for at se på cirkusheste, siger pianisten Katrine Gislinge, den ene af de tre dommere, og fortsætter: Man kan næsten ikke udtrykke sig nok, når man står på en scene, og vi er på udkig efter det frække, det fandenivoldske. De to andre medlemmer af dommertrioen er violinisten Kim Sjøgren og dirigenten Frans Rasmussen.

Fire unge talenter træner til finalen
Da optagelserne til de første programmer fandt sted, var dommerne synligt imponerede - og ofte rørte - over de unges musikalitet og talent. Men da afgørelsens time faldt, havde fire solister alligevel gjort så stort et indtryk på dommerne, at de sikrede sig en plads i finalen 7. januar.

De fire finaledeltagere er Davur Juul Mogensen, trombone, 19 år, Bjarke Mogensen, accordeon, 19 år, Gunvor Sihm, violin, 19 år og Kern Westerberg, violin, 12 år. Disse fire stortalenter har brugt tiden siden de indledende runder til at finpudse formen og finalerepertoiret, og dommerne har udstyret dem med en liste over ting, de kan forbedre inden finalen. Det skal blive spændende at se, hvem der løber af med sejren, når de fire unge musikere mødes i Radiohusets koncertsal, for, i selskab med RadioUnderholdningsOrkestret, at dyste om en samlet præmiesum på 100.000 kr., doneret af Jacob Gades Fond.

Helle Solvang er vært i de tre udsendelser. Hun vil i løbet af de 3 udsendelser guide seerne gennem det hårde udskillelsesløb, de gode råd, nervøsiteten og spilleglæden fra de indledende runder, inden det hele kulminerer ved den store finale i Radiohusets Koncertsal.

Forløbet fra de indledende runder og semifinalen kan følges i 2 programmer på DR2 hhv. 8. og 15. januar kl. 21.10. Finalen kan opleves på DR2 17. januar kl. 20.30